De rechtbank heeft twee mannen uit Nieuwegein veroordeeld tot een celstraf van twee maanden omdat ze stiekem opnamen hadden gemaakt van een persoon in een woning aan de Rietstraat in de Utrechtse wijk Ondiep. Het Openbaar Ministerie zei eerder sterke aanwijzingen te hebben dat Van D. en E. bezig waren met de voorbereidingshandelingen van een liquidatie. Maar vanwege gebrek aan bewijs werden ze daar niet voor vervolgd.
Volgens het OM kon wel worden bewezen dat de twee mannen een Utrechter stiekem hebben gefilmd en gefotografeerd in en rond zijn huis in Ondiep, bij een familielid in Nieuwegein en bij een kennis in Vleuten. Opmerkelijk genoeg ontsnapte de Utrechter acht maanden later aan de dood tijdens een moordpoging in de Rietstraat.
Het bewijs dat het OM in de rechtbank had aangedragen bestond voor het grootste gedeelte uit de spullen die in de auto van de Nieuwegeiners waren gevonden. De mannen werden in hun auto aangehouden nadat een buurtbewoner de politie had getipt omdat hij vond dat de Nieuwegeiners zich verdacht gedroegen.
In de auto hadden de mannen maar liefst twaalf mobiele telefoons bij zich, waaronder vier zogenoemde PGP-telefoons waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Verder vonden de agenten een peilbaken en een Canon-camera in de wagen. Op de geheugenkaarten van de camera en een telefoon stonden tientallen foto’s en filmpjes van de Utrechter en zijn gezelschap.
Volgens de rechter kon het OM niet overtuigend bewijzen dat de verdachten de Utrechter op de korrel hadden. Ze werden dan ook niet veroordeeld voor het maken van foto’s en filmpjes van de man uit Ondiep. Wel staat voor de rechter vast dat de mannen zonder toestemming beelden hebben gemaakt van een “onbekend gebleven persoon” in de woning aan de Rietstraat. Of dit dus ook om beelden gaat van de Utrechter die later bijna werd geliquideerd, is niet duidelijk.
Voor de poging tot liquidatie werden vorig jaar twee andere verdachten veroordeeld tot 14 jaar cel. Zowel het OM als de verdachten tekenden tegen dat vonnis hoger beroep aan. Daarin eiste het OM onlangs 16 jaar cel. De uitspraak in die zaak volgt begin volgende week.